• InfObjects

  Eerlijk gezegd werden wij afgelopen weekend op de Ambiente in Frankfurt vooral aangetrokken door de mooie vormgeving, bij dit project. Nadere uitleg zorgde ervoor dat we compleet anders naar deze vormen gingen kijken. 
  Deze objecten zijn namelijk niet gemaakt om mooi of nuttig te zijn, maar zijn een manier om droge, niet tot de verbeelding sprekende cijfers, op een drie dimensionale manier uit te beelden. Zo wordt de hoeveelheid energie er nodig is voor de productie van voedsel, vertaald in kleine wortels die uit de schaal lijken te groeien, zoals dat ook gebeurt als je aardappels vergeet in de kelder. Door de hoeveelheid CO2 te vertalen in 'ozongaten' in de schaal, wordt de hoeveelheid broeikasgassen die geproduceerd worden tijdens het kweken van dit voedsel ineens heel duidelijk zichtbaar. De prijs van bepaalde ingrediënten komt tot uiting in de hoogte van de rand.
  De schaal die je hier afgebeeld ziet is gebaseerd op de waarden en cijfers van vanillepudding. De gebruikte ingrediënten komen terug in verschillende segmenten van de schaal. Eieren, melk, etc hebben immers elk hun eigen waarden. Op deze manier maakt de vorm droge, saaie informatie begrijpelijk en tastbaar. Een soort infographic in de vorm van een schaal, bord of mok. 
  InfObjects heet dit project van designstudio Shapesinplay dan ook heel toepasselijk. Waarbij de informatie niet alleen invloed heeft op de vorm, maar ook op de functionaliteit ervan. Een schaal gebaseerd op voedsel dat veel CO2 productie vraagt, zal zo lek als een mandje zijn. Dat spreekt meer tot de verbeelding dan een saaie tabel!

  Meer inspiratie naar aanleiding van dit blog vind je op ons pinboard op interest: infographics

  0 reacties → InfObjects

  Een reactie posten