• Woonstijl: Speels

  In ons trendboek, het Co-okBook, hebben wij het regelmatig over verschillende woonstijlen. Om deze verder uit te diepen zijn we een serie blogs begonnen over deze woonstijlen. Vandaag meer uitleg over de woonstijl die wij typeren als Speels. Wanneer noemen we een woonstijl zo? We proberen de verschillende vormgevingsaspecten (sfeer, vormen, materialen, en dessins) die deze stijl bepalen zo duidelijk mogelijk te omschrijven.

  Sfeer
  In een speelse sfeer worden producten vaak met een vette knipoog in een totaal andere context geplaatst. Daarbij kunnen kleine details uitvergroot worden, of uit hun verband worden gerukt zoals dat ook wel in stripverhalen gebeurt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werk van Claes Oldenburg, die gebruiksvoorwerpen zoals bv. een tandenborstel uitvergroot tot een bank. Creativiteit is erg belangrijk in dit proces: je moet in staat zijn je de mogelijkheden voor te stellen, en open staan voor onorthodoxe ideeën.  Vormgeving
  Binnen de vormgeving gaat het er vaak om, de kijker aan het glimlachen te krijgen, door het zien van het product. Om dit te bereiken moet de kijker even op het verkeerde been gezet worden. Dit bereikt de ontwerper bijvoorbeeld door het product de vorm van een mens of dier aan te laten nemen, door objecten extreem groot of extreem klein te maken, of door iets aan het product toe te voegen of weg te nemen waardoor er een grappig object ontstaat. De Horselamp van Moooi is hier een goed voorbeeld van.

  Materialen
  Qua materialen is eigenlijk alles mogelijk binnen deze sfeer. Wel worden er regelmatig gerecyclede materialen of producten toegepast, juist ook binnen een andere context. (bv een een omgekeerde kop en schotel of een plant in pot gebruiken als lampenkap)  Decoratie
  Dessins kunnen vervreemdend zijn, zoals bij pop- of op art; er kunnen striptekeningen en cartoons worden gebruikt zoals bijvoorbeeld van Roy Liechtenstein. Ook worden er regelmatig kindertekeningen en kinderschrift toegepast, wat een luchtig en ongedwongen sfeer creëert en soms ook grappig of vertederend kan werken (bijvoorbeeld “koei”).


  Meer inspiratie over deze woonstijl vind je op ons pinboard op pinterest: Speels

  0 reacties → Woonstijl: Speels

  Een reactie posten