• De broekriem aanhalen

  Op mijn prikbord hangt een quote van Coco Chanel: “fashion is not something that exists in dresses only. Fashion is in the sky, in the street, fashion has to do with ideas, the way we live, what is happening”. Hij hangt daar, omdat het precies blootlegt, wat zo leuk is aan ons vak. Mode en trends hebben met het leven zelf te maken. Dat maakt het 'watchen' ervan oneindig boeiend en altijd weer anders. Dingen die in de wereld gebeuren, op wat voor vlak dan ook, hebben hun weerslag op hoe mensen zich voelen, hoe ze leven, door welke producten of diensten ze zich aangesproken voelen. 
  Vaak komen veranderingen in de maatschappij op een heel onbewust niveau terug in vormgeving en kleding. Maar af en toe lijken bepaalde ontwikkelingen in de maatschappij ook bijna direct omgezet te worden naar vormgeving. Om een voorbeeld te geven: 
  We leven inmiddels al een paar jaar in crisis. Het is een tijd van bezuinigingen, van alles even een beetje minder. We kijken naar programma's als Obese, waarin mensen vrij letterlijk de broekriem aanhalen. 

  In de mode zie je al een tijd diezelfde riem opduiken als opvallend accent. In een verder rustige outfit wordt een opvallend riempje rond de taille gedragen. De afgelopen tijd spotten wij ook een aantal meubels en ontwerpen, waar de riem, en daardoor ook het aanhalen van die riem, als vormgevingsprincipe terug komt. Banken en krukjes, die ingesnoerd worden door een riem. 
  Bijzonder toch? En daarom is die quote ook zo raak, van Chanel. Mode zit echt in de lucht, je ziet het terug op straat, in de manier waarop we leven. En dat zal altijd zo blijven. Ook als de tijden straks weer veranderen. Hopelijk kunnen we straks de riem weer wat losser gaan dragen, en met zijn allen opgelucht ademhalen. 

  Meer inspiratie naar aanleiding van dit blog vind je op op ons pinboard op pinterest: ingesnoerd

  0 reacties → De broekriem aanhalen

  Een reactie posten