• Leap motion - uitpakparty

  Het pakje ligt al een paar dagen op me te wachten. De Leap Motion.Een klein apparaatje, maar het claimt een grote stap voor de mensheid te zijn. In een opwelling heb ik het aangeschaft. Het besturen van de computer met je handen in de lucht sprak erg tot mijn verbeelding. Nu is het moment van de waarheid. Zou het echt werken, en vooral, hoe moeilijk is het om het aan te sluiten en hiermee om te gaan?
  De Fedex envelop gaat open. Er zit een prachtig, bijna Apple-achtig doosje in. Met hetzelfde gevoel als bij een nieuwe Iphone open ik het.
  Ook de binnenkant is mooi vormgegeven. Ik word welkom geheten in een nieuwe wereld, en gevraagd mijn Leap Motion te activeren op de bijbehorende website. Maar eerst pak ik het kleine apparaatje even op. Hoe kan zoiets kleins zoiets groots doen? Ik bekijk het van alle kanten, maar eigenlijk is er niet veel aan te zien. Het wordt er niet minder spannend door.
  Na het aansluiten van het apparaatje op mijn computer, wat niks meer is dan het inpluggen van het snoer in de USB poort, volg ik de instructies voor activatie op de website. Vervolgens maak ik een Airspace account aan. Daarmee kan ik in de appstore van Leap Motion de benodigde apps downloaden. En dan kan, na een minuutje of tien dus al -een kind kan de was doen- het grote uitproberen beginnen. Dat valt nog niet mee.
  Ik probeer eerst een aantal gratis apps uit, die blijkbaar bedoeld zijn om kennis te maken met de manier van besturen. Ik zie mijn eigen hand bewegen op het scherm, en in een volgende app bestuur ik een soort zwerm van gekleurde vegen op het scherm. Erg leuk, ik voel me een soort dirigent die de computer aanstuurt.

  Bij de volgende app blijkt dat wat ik tot nu toe gedaan heb, nog erg vrijblijvend was allemaal. Hier moet ik dingen weggooien, richten en pakken. Maar waar moet je precies je handen houden en hoe ver boven het apparaat "pakt" het je signaal nog en waar niet? Vaag herinnert het me aan de eerste keer dat ik met een muis op het beeldscherm dingen probeerde aan te klikken. Alleen hier komt er een extra dimensie bij, en dat is diepte. Ik voel me vooral erg klunzig.
  Toch smaakt het naar meer. Ik besluit om het meer serieuze werk op te gaan zoeken. Want ik wil uiteindelijk gewoon mijn mail kunnen bedienen en op internet kunnen scrollen. Met de Touchless en de Swiss app kom ik even later al een heel eind. Nu is het vooral een kwestie van het leren gebruiken van de verschillende signalen.
  En vooral in het oefenen in precisie! Want als je op versturen of verzenden klikt, of een bepaald mailtje wilt selecteren, blijkt pas hoe ontzettend dicht alles op elkaar zit op het scherm. Ik voel me erg onhandig en na een tijdje wordt mijn arm best moe. Een kleine zoektocht op de support website geeft veel tips over de instelling en de plaatsing van je Leap, waardoor het ergonomisch gezien wat makkelijker wordt. Een dag later gaat alles al een stuk makkelijker. Terwijl ik dit typ, heb ik een afspeellijst op Spotify aangezet door in de lucht te gebaren en af en toe beweeg ik een vinger naar links of rechts om een bewust nummer harder of zachter te zetten. Het komt goed met die Leap Motion. Waarschijnlijk is het net zoiets als lopen op de maan. Die gewichtsloosheid, daar moet je ook mee om leren gaan. Gewoon een kwestie van wennen.


  Joke Scholtalbers

  0 reacties → Leap motion - uitpakparty

  Een reactie posten